Fesleğen Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Fesleğen

Fesleğen, ılıman bölgelerde yetiştirilen ballıbabagiller familyasından Ocimum türüne ait tek yıllık bir bitki türüdür. Genellikle 20-60 cm boyunda olur. Anavatanı Güney Asya'dır ve ülkemizde de ılıman iklimin hüküm sürdüğü kıyı bölgelerde yetiştirilir. Bitkinin gövde rengi yeşilden kırmızıya kadar değişebilir. Tohumları koyu kahverengi ve gözyaşı şeklindedir. Yaz sonu geldiğinde çiçek açar. Çiçekleri beyaz, pembe ve sarımsı tonlarda olabilir.

Fesleğenin Kullanımı ve Yetiştirilmesi

Fesleğen, hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanılabilir. Özellikle yöresel yemek tariflerinde sıkça kullanılır. Kendine has aroması sayesinde pek çok kişi tarafından sevilir. Ayrıca şifalı özellikleri de bulunmaktadır. Fesleğenin yetiştirildiği yerlerde, her evde bir saksının içinde fesleğen görebilirsiniz çünkü sivrisinekleri uzaklaştıran bir etkisi vardır. Kokusu insanlarda sakinleştirici etki yapar. Vücuttaki ağrılara, eklem hastalıklarına ve bronşite iyi gelir. Fesleğen yetiştirmek için ışığın iyi olması yeterlidir. Hızla büyüyen bir bitki olduğu için hemen yapraklarını toplayıp kullanabilirsiniz. Eğer kurutmak isterseniz, 30-35 derecelik bir sıcaklık yeterlidir. Fesleğeni evinizde saksıda yetiştirmek isterseniz, Mart ayı bunun için uygundur. Fesleğen güneşi seven, soğuktan hoşlanmayan bir bitkidir. Bu nedenle ekim zamanı buna göre ayarlanmalıdır.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

Fesleğen hem yaprakları hem özsuyu hem de tohumlarıyla çeşitli yararlı etkilere sahiptir. Bunlar uygun şekilde kullanıldığında sağlık açısından faydalı olabilir.

Fesleğenin Yapraklarının Faydaları
  • Uyarıcı etkisi bulunan yaprakları aynı zamanda spazm giderici etkiye sahiptir.
  • Mide kramplarını giderir, sindirim sorunlarına iyi gelir.
  • Baş ağrısının geçmesine yardımcı olur.
  • Kolik ağrıların giderilmesinde ve şişliklerin inmesinde yararlı etkilere sahiptir.

Fesleğenin Tohumlarının Faydaları
  • Sinirleri yatıştırır ve depresyon ile gerginliğe iyi gelir.
  • Uykusuzluk sorunu çekenlere fesleğen tohumu tavsiye edilir.
  • Öksürük kesici etkisinden faydalanabilirsiniz, ancak kullanımına dikkat edilmelidir.

Fesleğenin Özsuyunun Faydaları
  • Özsuyu, özellikle böcek ve sinek sokmalarında ciltte haricen kullanıldığında oldukça faydalıdır.

Fesleğen Nasıl Kullanılır?

25-30 gram fesleğen yaprağı, cezveye konulan 4 bardak sıcak suyun içinde 10 dakika kadar demlenir. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilebilir. Fesleğen tohumlarını ise kaynamış suda 20 dakika kadar demleyerek, gün içinde 2 defa içilebilir. Böcek ve sinek sokmalarında da kullanılabilir. Fesleğenin özsuyunu çıkarmak için, yıkanmış fesleğeni blenderden geçirerek kullanabilirsiniz. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi, fesleğen kullanırken de bir uzmandan destek almalısınız. Hamile kadınlar, emziren kadınlar, çocuklar ve sürekli olarak ilaç kullanan kişiler buna dikkat etmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?

Fesleğen Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Otu Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Otu Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Reyhan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Reyhan Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Fesleğen Ekimi Nasıl Yapılır?

Fesleğen Ekimi Nasıl Yapılır?

Güncel

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğenin Cilde Faydaları ve Kullanımı

Fesleğenin Cilde Faydaları ve Kullanımı

Saksıda Fesleğen

Saksıda Fesleğen

Fesleğen Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Sos Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Sos Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?

Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?